Kanser Pankreas - kanser, tahap serta kaedah yang digunakan untuk merawatnya.

|
Kapsul Keladi Tikus Asli Malaysia mempunyai buku panduan di dalam setiap kotak, dapatkan keluaran terbaru melalui menu pembelian atau Whatsapp kami di HQ: 010-902 7915
Kapsul Keladi Tikus Asli Malaysia
Pengeluar Utama,
Go to content
Kanser pankreas
Kanser pankreas merupakan kanser yang terjadi pada pankreas yang merupakan organ penting yang menghasilkan dua hormon penting di dalam badan: insulin dan glukagon. Kanser pada pankreas ini akan membiak di luar kawalan dan membentuk jisim, di samping menyerang pankreas, sel ini juga mempunyai kemampuan untuk merebak dan menyerang organ tubuh yang lain.

Terdapat dua jenis kanser pankreas, antaranya adalah:

  • Adenokarsinoma pankreas adalah kanser yang paling kerap menyerang dan ia menyumbang kepada 90% kes di seluruh dunia, sehinggakan istilah kanser pankreas digunakan hanya kepada kanser jenis ini sahaja.

  • Neuroendoktrin pula merupakan kanser jenis kedua yang terjadi daripada ketidakstabilan penghasilan hormon oleh pankreas, barah jenis ini secara umumnya kurang agresif berbanding adenokarsinoma.

Gejala
Terdapat beberapa tanda barah pankreas yang biasanya terjadi pada individu, dan yang paling biasa adalah kulit menjadi kuning, sakit pada bahagian perut dan belakang tubuh, penurunan berat badan yang drastik tanpa sebab, najis berwarna terang, air kencing yang gelap seakan air teh dan kehilangan selera makan. Pada awalnya, pesakit yang diserang kanser pankreas tidak menunjukan sebarang gejala sehinggalah ianya mencapai tahap 3 atau 4 dan biasanya pada tahap ini barah sudah pun merebak ke bahagian lain seperti hati dan perut.


Contoh ilustrasi kanser yang biasanya terjadi pada pankreas

Kanser pankreas jarang berlaku pada mereka di bawah 40 tahun, kanser jenis ini biasanya menyerang mereka yang berumur 70 tahun dan antara faktor risiko terjadinya kanser pankreas adalah:

  • Merokok
  • Obesiti
  • Diabetes (Kencing manis)
  • Faktor genetik

Antara penyebab terbesar kanser pankreas adalah merokok dengan peratusan yang mencecah hampir 25%, faktor genetik pula menyumbang kepada 5 hingga 10% kes. Kanser pankreas biasanya didiagnos menggunakan kaedah ultrasound atau tomografi komputer, ujian darah serta pemeriksaan sampel tisu (biopsi). Penyakit ini terbahagi kepada 4 tahap, bermula dari tahap awal (1) sehingga tahap merebak (4).

Risiko terkena barah pankreas akan menjadi lebih rendah pada mereka yang tidak merokok dan mengekalkan berat badan yang ideal, selain itu mereka yang tidak mengambil atau mengambil daging merah dalam kuantiti yang sangat sedikit dan terkawal juga dilihat mempunyai risiko yang rendah untuk terkena serangan kanser jenis ini. Mereka yang berhenti merokok juga dilihat berpeluang untuk tidak diserang kanser pankreas. Kanser pankreas biasanya dirawat melalui kaedah pembedahan dan ianya merupakan kaedah yang biasa diguna untuk adenokarsinoma pankreas, kaedah rawatan susulan seperti kimoterapi dan ubat-ubatan pula akan digunakan, terutamanya bagi kanser tahap 4 bertujuan untuk membuang saki baki sel kanser yang mungkin telah merebak (spreaded) ke bahagian lain di dalam badan.


USM temui keladi tikus ubat kanser, Utusan Malaysia, Arkib Negara 17/8/1998 Kredit Universiti Sains Malaysia Pulau Pinang. Tesis lengkap klik di sini

Statistik yang dikeluarkan pada tahun 2015 menunjukan barah pankreas dari semua jenis telah mengakibatkan 411,600 kematian di seluruh dunia dan ianya merupakan penyebab kelima kematian disebabkan barah tertinggi di United Kingdom sahaja. Di Amerika Syarikat pula, barah pankreas menduduki tempat ketiga kekerapan serangan yang biasa berlaku. Penyakit ini kerap kali terjadi pada negara maju dan membangun, kira-kira 70% kes baharu dikesan setiap tahun dan ia mula meningkat sejak tahun 2012. Mereka yang mengidap Adenokarsinoma pankreas biasanya mempunyai jangka hayat yang tidak panjang, 25% daripada mereka biasanya mempunyai peluang kurang dari setahun untuk hidup selepas didiagnos, walau bagaimanapun bagi mereka yang menjaga pemakanan dan mengamalkan penggunaan ubatan termasuk secara semulajadi, tempoh jangka hayat dapat dicapai sehingga tempoh 5 tahun. Bagi mereka yang didiagnos awal, kadar kelangsungan untuk hidup sehingga 5 tahun dapat ditingkatkan sehingga 20%. Bagi kanser pankreas jenis neuroendoktrin pula, kadar kemampuan untuk terus hidup adalah lebih lama, selepas 5 tahun didiagnos, 65% daripada mereka mampu untuk hidup dengan lebih lama berbanding pesakit kanser pankreas jenis Adenokarsinoma.

Secara umumnya, semakin awal barah itu dirawat, semakin tinggi peluang pesakit untuk sembuh. Kawal pemakanan dan amalkan ubat yang mengandungi khasiat anti kanser mampu meningkatkan lagi peluang untuk pesakit sembuh sepenuhnya daripada penyakit yang boleh membawa maut ini. Semakin lambat tindakan diambil akan menyebabkan semakin jauh sel kanser boleh merebak, dan apabila sudah mencapai tahap ini, sudah tidak banyak yang boleh diusahakan lagi.

Back to content