Kanser Tulang - kanser, tahap serta kaedah yang digunakan untuk merawatnya.

|
Kapsul Keladi Tikus Asli Malaysia mempunyai buku panduan di dalam setiap kotak, dapatkan keluaran terbaru melalui menu pembelian atau Whatsapp kami di HQ: 010-902 7915
Kapsul Keladi Tikus Asli Malaysia
Pengeluar Utama,
Go to content
Kanser tulang
Kanser tulang adalah sejenis penyakit yang terbahagi kepada dua jenis. Pertama Kanser tulang primer, kanser ini berpunca dari tulang itu sendiri manakala kanser tulang sekunder pula berpunca dari organ- organ lain dan merebak ke tulang (contoh: dari kanser payu dara , paru-paru dan kelenjar prostat). Kanser tulang sekunder adalah kanser yang paling kerap berlaku berbanding kanser tulang primer. Sel kanser daripada daerah yang berlainan merebak (metastasis) dan sekaligus menyerang ke semua tulang yang akhirnya menyebabkan terjadinya kanser tulang sekunder.

Berikut adalah sebahagian daripada jenis-jenis kanser tulang:

Osteosarcoma
osteosarcoma (juga dipanggil sarcoma osteogenic) adalah kanser tulang utama yang paling biasa dijumpai. Kanser ini bermula dalam sel-sel tulang. Ia paling kerap berlaku di kalangan orang muda yang berumur di antara 10 dan 30, tetapi kira-kira 10% daripada kes-kes osteosarcoma berkembang di dalam orang dalam 60-an dan 70-an mereka. Ia jarang berlaku pada orang pertengahan umur, dan lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding perempuan. Kanser jenis ini paling kerap berlaku dalam tulang-tulang tangan, kaki, atau pelvis.


USM temui keladi tikus ubat kanser, Utusan Malaysia, Arkib Negara 17/8/1998 Kredit Universiti Sains Malaysia Pulau Pinang. Tesis lengkap klik di siniChondrosarcoma
Chondrosarcoma adalah barah sel-sel rawan. Ia adalah kanser yang kedua biasa ditemui di dalam kebanyakkan kes yang ada. kanser jenis ini jarang berlaku pada orang muda berumur 20 tahun kebawah. Selepas umur 20, risiko mendapat chondrosarcoma akan naik sehingga umur 75 tahun. wanita lebih cenderung untuk mendapat kanser ini berbanding lelaki.

Chondrosarcoma boleh menyerang mana-mana sahaja bahagian tulang rawan. Kawasan yang selalunya menjadi tempat serangan adalah pada bahagian tulang seperti pelvis, tulang kaki dan tulang lengan. Kadang-kadang, chondrosarcoma akan berkembang di dalam trakea, larinks, dan dinding dada, ini termasuk juga tulang belikat (bilah bahu), tulang rusuk dan tengkorak.

Chondrosarcoma biasanya dikelaskan mengikut tahap, yang mengukur kecepatan mereka berkembang. Tahap ini akan diberikan oleh pakar patologi (seorang doktor yang dilatih khas untuk memeriksa dan mendiagnosis sampel tisu di bawah mikroskop) di mana lebih rendah tahap kanser itu, lebih perlahan kanser itu berkembang. Apabila kanser adalah lambat berkembang, peluang bahawa ia akan merebak lebih rendah dan ianya dilihat sebagai sesuatu yang baik namun perlu dirawat segera. Kebanyakan chondrosarcoma berada pada tahap rendah (tahap 1) atau gred pertengahan (tahap 2). Gred tinggi (tahap 3) chondrosarcoma dimana ianya berkemungkinan untuk menjangkiti kawasan yang lain, adalah sangat jarang berlaku.

Fibrosarcoma:
Ini adalah satu lagi jenis kanser yang biasanya menyerang tisu lembut yang terdapat di dalam tulang. Fibrosarcoma biasanya berlaku pada orang dewasa tua dan pertengahan umur. Tulang di kaki, lengan, dan rahang yang paling sering terjejas.


Kanser berupaya merebak dengan cepat daripada satu tempat kepada tempat yang lain di dalam tubuh.

Ewing tumor
Ewing tumor adalah kanser ketiga yang biasanya berlaku, ianya biasa menyerang kanak-kanak, remaja, dan orang dewasa muda. Kanser ini (juga dipanggil Ewing sarcoma) dinamakan selepas doktor yang pertama menggambarkannya pada tahun 1921, Dr. James Ewing. Kebanyakan tumor Ewing berkembang di dalam tulang, tetapi mereka boleh bermula dalam tisu dan organ-organ lain. Kawasan yang paling biasa bagi kanser ini menyerang adalah pada bahagian pelvis, dinding dada (seperti tulang rusuk atau tulang belikat), dan tulang yang panjang seperti tulang kaki atau lengan. Kanser ini adalah yang paling biasa pada kanak-kanak dan remaja dan jarang berlaku di kalangan orang dewasa yang lebih tua daripada 30. Tumor Ewing berlaku paling kerap dalam orang putih dan sangat jarang berlaku di kalangan mereka yang berasal daripada afrika atau asia. Maklumat lebih terperinci tentang kanser ini boleh didapati dalam dokumen yang dikenali sebagai Ewing Tumor Family.


Keladi tikus rawat barah, Berita Minggu, 17/8/1998

Gejala dan tanda
Gejala atau simptom yang ada pada setiap pesakit adalah berbeza-beza mengikut jenis kanser tulang itu sendiri. Namun secara umumnya simptom yang dapat dilihat adalah :

  • Kebengkakan dan sakit pada kawasan yang terkena jangkitan.
  • Sakit yang kuat terutamanya pada waktu malam.
  • Hilang fungsi anggota.
  • Tulang lebih rapuh dan senang untuk patah.
  • Hilang berat badan dan selera makan.

Diagnos
Jika terdapat tanda-tanda seperti yang dinyatakan pesakit haruslah berjumpa dengan doktor pada kadar sesegera mungkin untuk mengenal pasti permasalahan ini dengan lebih terperinci. Antara aspek yang akan diambil kira semasa proses diagnosa dilakukan adalah dengan mengambil kira faktor sejarah pesakit (keturunan), pemeriksaan fizikal secara menyeluruh, ujian makmal seperti ‘bone scan' dan biopsy tulang (pemeriksaan tisu tulang).

Secara umumnya, semakin awal barah itu dirawat, semakin tinggi peluang pesakit untuk sembuh. Kawal pemakanan dan amalkan ubat yang mengandungi khasiat anti kanser mampu meningkatkan lagi peluang untuk pesakit sembuh sepenuhnya daripada penyakit yang boleh membawa maut ini. Semakin lambat tindakan diambil akan menyebabkan semakin jauh sel kanser boleh merebak, dan apabila sudah mencapai tahap ini, sudah tidak banyak yang boleh diusahakan lagi.

Back to content