Kanser - kanser, tahap serta kaedah yang digunakan untuk merawatnya.

|
Kapsul Keladi Tikus Asli Malaysia mempunyai buku panduan di dalam setiap kotak, dapatkan keluaran terbaru melalui menu pembelian atau Whatsapp kami di HQ: 010-902 7915
Kapsul Keladi Tikus Asli Malaysia
Pengeluar Utama,
Go to content
Kanser
Kanser merupakan sejenis penyakit yang disebabkan oleh pertumbuhan sel yang tidak terkawal di dalam badan. Perkataan kanser berasal daripada bahasa latin yang bermaksud ketam kerana sifat fizikal kanser yang berbentuk ketumbuhan adalah seakan-akan ketam. Kanser biasanya dikaitkan dengan ketumbuhan yang dikenali dengan nama malignant dan akan merebak ke seluruh bahagian tubuh. Pada kebiasaanya, sel normal akan bertambah mengikut aturannya bagi membolehkan tumbesaran badan dan pemulihan selepas berlakunya kecederaan, namun pada sel kanser wujudnya pertambahan secara tidak normal yang tidak terkawal yang akan menyebabkan berlakunya lambakan sel yang tidak normal yang juga dikenali sebagai tumor.

Secara umumnya sebanyak 1 billion sel kanser diperlukan untuk membentuk selonggok tisu kanser bersaiz 1 diameter dengan berat 1 gram. Oleh itu, kanser adalah sukar untuk dikesan melalui teknik pengimejan sehingga ianya mencapai saiz tertentu. Rawatan kanser pula tidak hanya bergantung pada kaedah suntikan ubatan sahaja, terdapat beberapa cara seperti rawatan sinar radioaktif, pembedahan, ubatan konvensional sehingga kepada makanan tambahan yang mampu mengubah persekitaran kepada keadaan yang kurang sesuai untuk kanser berkembang. Kanser boleh diibaratkan sebagai benda asing yang wujud disebabkan oleh kegagalan tubuh dan ianya perlu dirawat dengan segera sebelum merebak. Gabungan kaedah rawatan konvensional yang sedia ada dengan pengambilan herba menjadikan potensi untuk kanser itu sembuh adalah lebih tinggi, berbanding hanya dengan kaedah konvensional sahaja.


Bagaimana kanser bermula
Setiap tubuh badan mempunyai aturan pertumbuhan yang dikawal oleh hormon tumbesaran. Masalah terjadi apabila terdapatnya perubahan genetik yang mengubah proses teratur ini mewujudkan ketumbuhan yang tumbuh diluar kawalan. Ketumbuhan jenis malignant (kanser) ini juga tidak menghiraukan isyarat berhenti membesar yang dihantar oleh badan selain mempunyai sejenis pertahanan yang memberitahu pertahanan badan bahawa mereka sudah berhenti membesar. Terdapat beberapa jenis kanser yang tidak mempunyai bentuk, antaranya adalah leukemia (kanser darah) limfoma (kanser sistem kelenjar).

Bagaimana kanser merebak
Kanser merebak melalui dua jalan, satu melalui saluran darah, kedua melalui sistem kelenjar, proses ini dikenali dengan nama metastasis. Kanser yang merebak melalui saluran limfa (kelenjar) biasanya akan menyerang bahagian nodus limfa (lymph nodes) terlebh dahulu yang terletak bertebaran di bahagian tubuh, jika pesakit mempunyai masalah kanser yang merebak melalui nodus limfa, perlu diketahui bahawa rawatan bagi menghapuskan kanser yang berada pada nodus limfa ini adalah rumit, ini kerana nodus limfa merupakan pusat kawalan imunisasi badan, apabila pusat kawalan ini sudah dijangkiti kanser, ini menunjukkan bahawa kanser mungkin akan terbentuk dengan lebih pantas pada organ yang lain dan tindakan drastik perlu diambil bagi mencegah atau memperlahankan proses ini. Kanser yang terjadi pada sistem limfa ini biasanya dikaitkan dengan kanser jenis hodgkin dan bukan hodgkin.


Contoh sistem limfa dalam tubuh manusia

Kanser yang biasa di Malaysia ialah:

 • Di kalangan lelaki - Kanser paru-paru tinggi di kalangan lelaki yang merokok diikuti kanser hidung (Nasopharyngeal cancer) dan kanser usus/colorectal.
 • Di kalangan wanita - Kanser payudara adalah tinggi diikuti dengan kanser pangkal rahim.
 • Kanser usus - kadar insiden meningkat pada kedua-dua jantina.

Penyakit kanser adalah penyakit yang melibatkan fikiran, tubuh dan jiwa. Jiwa proaktif dan berfikir positif sangat membantu dalam proses penyembuhannya. Beremosi dan sikap selalu negatif membuatkan tubuh kita berada dalam situasi tegang, ini menyebabkan tubuh menjadi lemah dan secara tidak langsung menyuburkan sel-sel kanser. Badan manusia terbentuk daripada berjuta-juta sel. Kanser adalah sejenis penyakit sel iaitu sel-sel tubuh membiak secara berterusan dalam keadaan yang tidak terkawal dan mengakibatkan pemusnahan sel-sel berdekatan seterusnya merebak ke organ-organ lain.

Kanser merupakan masalah kesihatan yang kian meningkat di seluruh dunia. Penyakit ini melibatkan kira-kira 9 juta penduduk dunia dan membunuh 5 juta yang lain. Menurut kajian di Malaysia, penyakit kanser merupakan salah satu daripada 10 penyebab utama kematian. Di sini jelas menunjukkan bahawa kanser juga merupakan satu masalah kesihatan yang serius dan perlu diberikan perhatian yang sewajarnya. Kejadian sebenar kanser di Malaysia tidak diketahui dan dianggarkan terdapat 150 kes bagi setiap 100,000 penduduk. Manakala dari segi bilangan kes baru yang dikesan adalah dianggarkan dalam lingkungan 27,000 kes setahun. Masalah kanser di Malaysia mungkin akan meningkat pada masa akan datang mengikut perubahan dalam gaya hidup dan persekitaran serta pertambahan pendudukan yang meningkat usianya.


Sel kanser membiak secara pecahan (Multiply) sumber: Wikipedia

Info Penting Mengenai Kanser :
Setiap orang dari kita mempunyai sel kanser di dalam tubuh masing- masing. Sel kanser ini tidak dapat dikesan melalui ujian biasa sehingga ianya membiak ke jumlah beberapa ribu juta sel. Sel kanser hanya akan dikesan apabila ia telah membesar ke satu saiz yang mampu dikesan. Disenaraikan maklumat penting agar kita dapat mengambil langkah bagi mencegah penyakit kanser:

 • Tubuh seseorang akan membentuk longgokkan sel kanser sebanyak 6 hingga 10 kali di dalam hayatnya.
 • Apabila sistem imun yang sihat musnah, maka ianya akan membuka ruang bagi sel kanser membiak dan membentuk tumor.
 • Kanser mungkin disebabkan oleh kekurangan zat makanan, alam sekitar, gaya hidup, makanan dan genetik.
 • Sel kanser mendapat bekalan makanan daripada saluran darah yang dibina sendiri.
 • Kanser mampu merebak sehingga keseluruhan tubuh melalui saluran darah.
 • Kanser yang tidak dirawat dengan segera mampu merebak dengan cepat, terdapat banyak kematian disebabkan oleh serangan kanser yang lewat menerima rawatan.
 • Kanser bukanlah sejenis penyakit yang boleh ditangguhkan rawatannya, malah ada yang meninggal dunia semasa sesi rawatan.
 • Ketumbuhan yang kecil berpotensi menjadi kanser jika tidak dikenalpasti pada peringkat awal.
 • Penggunaan herba yang bersesuaian dapat menghalang kanser daripada terus merebak ke kawasan sihat yang lain.Kesan kanser kepada tubuh sangat jelas, ianya boleh merebak dengan sangat cepat terutama sekali apabila pesakit tidak menjaga pemakanan, makanan yang mengandungi kandungan gula yang tinggi boleh menyebabkan kewujudan kanser di dalam tubuh. Kebanyakan kanser mampu menyerang untuk kali kedua, serangan ulangan ini biasanya terjadi disebabkan oleh kesan sampingan ubatan yang digunakan pada peringkat awal, selain itu gaya hidup yang tidak sihat, pengambilan minuman keras, ketidakstabilan emosi, mengamalkan pemakanan yang tidak seimbang serta kurang bersenam juga dilihat menyumbang kepada permasalahan ini. Kanser yang menyerang pada kali kedua biasanya berbeza daripada jenis yang pertama, jika pada awalnya pesakit mempunyai kanser hati, maka kanser yang menyerang untuk kali kedua berkemungkinan besar adalah kanser tulang.

Berikut adalah sebahagian daripada pesakit yang gagal sembuh walaupun selepas mendapatkan rawatan, ini menunjukan bahawa kebanyakan kanser kebal dan tidak dapat ditewaskan dengan hanya satu kaedah rawatan sahaja, rawatan yang mencecah ratusan ribu ringgit juga tidak menjamin kesembuhan penyakit ini, walaubagaimana pun, terdapat penggunaan herba yang dikenali dengan nama keladi tikus yang semakin menjadi fenomena kerana ianya berupaya merawat, sekaligus mampu meningkatkan peluang pesakit untuk sembuh daripada penyakit yang membunuh ini. Rawatan menggunakan herba ini telah lama dipraktikkan di sekitar asia tenggara seperti Myanmar, Kemboja, Brunei, Malaysia serta Singapura, sampel tumbuhan ini pula telah dikaji oleh Universiti Putra Malaysia dan juga Universiti Sains Malaysia sebagai tumbuhan yang mengandungi sebatian yang mampu merawat kanser (rujukan)


Tetap tewas - Kebanyakan daripada pesakit kanser pada tahap empat biasanya tidak sempat untuk menghabiskan sesi rawatan, ini kerana tubuh mereka sudah tidak mampu untuk menerima tekanan, samada daripada ubatan mahupun daripada kaedah rawatan yang digunakan, oleh sebab itu penggunaan rawatan herba pelengkap dilihat mampu membantu merawat, bukan sahaja terus dari akar sel malah dapat melindungi sel normal lain yang masih belum dijangkiti.

 

 

 

Mengikut pengalaman waris pesakit kanser, jika kanser yang ada sudah mencapai tahap 4 dan sudah tidak mempunyai peluang untuk sembuh, pesakit biasanya hanya akan diberikan ubat tahan sakit (pain killer) sehingga mereka meninggal dunia, tidak ada ubat yang sekurang-kurangnya dapat merawat penyakit yang ada, disebabkan itu penggunaan rawatan pelengkap seperti keladi tikus akan digunakan untuk merawat penyakit yang ada, kandungan Ribonsome Inactivating Protein yang ada padanya tidak sekadar merawat sel kanser dari dalam malah ia mampu melindungi sel lain yang masih belum terjejas. Penggunaan herba besar ini bukan sekadar pilihan kedua malah ia dijadikan rawatan yang seiring dengan rawatan utama, terutamanya apabila rawatan biasa mula menunjukan tanda-tanda kegagalan rawatan.


Keladi tikus (Typhonium flagelliforme, Rodent tuber) Kredit: Universiti Sans Malaysia, Pulau Pinang.


Keladi tikus rawat barah
Selain berupaya merawat kanser, penggunaan herba keladi tikus sebagai makanan tambahan (supplement) juga telah terbukti mampu menghalang tubuh daripada membina sel barah pada peringkat awal. Untuk tujuan rawatan, tempoh masa yang diperlukan oleh pesakit kanser untuk sembuh menggunakan herba ini adalah bergantung kepada tahap yang dihadapi, ada yang cepat dan ada yang memerlukan masa sehingga 5 tahun sebelum disahkan sembuh sepenuhnya daripada kanser (Tuan Shahriman Hady Ismail, kanser perut, merebak ke buah pinggang, tahap 4, sembuh selepas 5 tahun menggunakan keladi tikus) khasiat Ribosome Inactivating Proteinnya mampu meresap jauh kedalam tubuh dan dapat mewujudkan keadaan yang tidak sesuai bagi kanser untuk membiak, elemen anti-kansernya pula mampu merencatkan pertumbuhan sel kanser sehingga membawa kepada kemusnahan sel. Hari ini herba Keladi tikus semakin sukar untuk dijumpai, jika sekitar 70'an dahulu, ianya boleh didapati dengan mudah di tepi sungai dan di sekitar kawasan lembab, namun sekarang sudah tidak lagi, tambahan pula apabila ada pengguna yang tersalah menggunakan herba yang hampir sama dengan keladi tikus dari sudut bentuk, namun bukan bunganya (dalam kes ini adalah Typhonium Giganteum) yang tidak mempunyai sifat anti kanser menyebabkan untuk mengenalinya amat memerlukan kepada mereka yang arif serta pakar mengenainya.

Herba keladi tikus asli mampu menghalang penularan barah yang biasanya menjangkiti organ lain.

Keberkesan yang menyeluruh
Herba ini telah menjalani kajian berskala besar yang dibuat oleh beberapa universiti tempatan seperti UPM, UM, USM serta kolabrasi MAKNA - UPM, beberapa penemuan penting hasil kajian ini telah direkodkan bagi rujukan umum, terutamanya pada kecenderungan herba ini di dalam merawat kanser. Keberkesanan herba ini dapat dilihat atau diukur menerusi beberapa cara, salah satunya adalah berdasarkan kesan positif pada mereka yang menggunakannya untuk merawat ulser dan juga buasir, jika ulser pada mulut mengecut maka ianya merupakan Keladi tikus asli yang mampu merawat kanser, STF kapsul keladi tikus telah diuji pada pesakit ulser serta buasir, hasilnya kedua-dua penyakit ini berjaya diatasi, ini menunjukan keberkesanannya di dalam merawat penyakit yang biasanya terjadi disebabkan oleh pertumbuhan sel yang tidak stabil.

Secara umumnya, semakin awal barah itu dirawat, semakin tinggi peluang pesakit untuk sembuh. Kawal pemakanan dan amalkan ubat yang mengandungi khasiat anti kanser mampu meningkatkan lagi peluang untuk pesakit sembuh sepenuhnya daripada penyakit yang boleh membawa maut ini. Semakin lambat tindakan diambil akan menyebabkan semakin jauh sel kanser boleh merebak, dan apabila sudah mencapai tahap ini, sudah tidak banyak yang boleh diusahakan lagi.
Back to content