Apakah Sacha Inchi - kanser, tahap serta kaedah yang digunakan untuk merawatnya.

|
Kapsul Keladi Tikus Asli Malaysia mempunyai buku panduan di dalam setiap kotak, dapatkan keluaran terbaru melalui menu pembelian atau Whatsapp kami di HQ: 010-902 7915
Kapsul Keladi Tikus Asli Malaysia
Pengeluar Utama,
Go to content
Sacha Inchi
Berasal dari Peru, Sacha Inchi merupakan bijirin purba yang menghasilkan bijirin kecil seperti kacang, ianya kaya dengan kandungan protein, antioksidan dan asid lemak omega-3. Sacha Inchi semakin dikenali disebabkan oleh manfaat kesihatan dan khasiat pemakanannya yang luar biasa.

Penanaman Sacha Inchi
Sacha Inchi telah ditanam hampir 3,000 tahun yang lampau, tumbuhan ini biasanya ditanam di Peru pada kawasan Amazon, San Martin serta kawasan lain di Amerika Selatan yang berketinggian 1000 kaki dari aras laut. Tumbuhan ini mempunyai rasa mentega yang tidak terlalu kuat dan sarat dengan asid lemak seperti asid alfa linoleik yang sihat dimana kandungan ini sering dikaitkan dapat memberi kebaikan kepada jantung, otak, sendi serta dapat mengurangkan keradangan.

Kandungan
Sacha Inchi terdiri daripada 93.6% protein yang mengandungi kesemua asid amino penting yang menjadikannya sebagai salah satu sumber protein yang lengkap dari sumber tumbuhan, ianya dapat mengawal hormon, memberi tenaga sekaligus menyokong tubuh di dalam proses pembinaan otot. Kandungan asid alphanya yang tinggi pula sangat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok, selain itu ia juga membantu mengimbangi mikrobiota usus dengan mengawal penghadaman, meningkatkan sistem imun, secara tidak langsung ia dapat mengawal berat badan, mengawal kandungan gula di dalam darah kolestrol serta beberapa penyakit kronik yang lain.


Sacha Inchi perlu dimasak terlebih dahulu sebelum boleh digunakan

Anti radang
Kandungan asid lemak seperti Omega 3 yang tinggi di dalam Sacha dapat membantu mengurangkan beberapa jenis keradangan, walaupun terdapat beberapa jenis keradangan diperlukan bagi membantu badan untuk pulih daripada beberapa jenis penyakit tertentu namun keradangan yang berpanjangan dapat menyebabkan terjadinya beberapa jenis penyakit yang kronik. Kajian telah menunjukkan bahawa ALA (Alpha Linoleic Acid) yang tinggi pada Sacha Inchi mampu berfungsi sebagai agen anti radang yang kuat pada permukaan okular, sama seperti kesan kortikosteroid yang bisanya digunakan untuk merawat penyakit artritis, selain itu ianya juga mampu meningkatkan tahap HDL (kolestrol yang baik) yang secara tidak langsung membantu melindungi kardiovaskular daripada kejadian yang buruk. Selain untuk menjaga kesihatan, Sacha Inchi juga turut digunakan untuk melindungi tubuh daripada beberapa jenis penyakit kronik namun untuk rawatan, ia perlu digabungkan dengan beberapa jenis herba utama yang lain, seperti keladi tikus


USM temui keladi tikus ubat kanser, Utusan Malaysia 17/8/1998 Kredit Universiti Sains Malaysia. Tesis serta jurnal lengkap klik di siniKeladi tikus
Herba keladi tikus merupakan tumbuhan semulajadi yang dapat merawat beberapa jenis penyakit kronik, termasuk kanser, Keladi tikus ini mengandungi anti-oksidan yang tinggi dan dapat mengurangkan penghasilan radikal bebas di dalam tumbuh, selain itu, ia mengandungi Ribosome Inactivating Protein yang hadir secara semulajadi di dalam tumbuhan ini yang mampu menghalang sel kanser daripada terbentuk dan berkembang. Penggunaan herba Keladi tikus mampu mengaktifkan mekanisma pertahanan semulajadi tubuh di dalam melawan kanser, penggunaannya secara berterusan pula dilihat dapat mencegah serangan kali kedua yang biasanya terjadi pada pesakit tahap 3 ke atas.

Keladi tikus yang memiliki khasiat anti kanser ini biasanya tumbuh di beberapa kawasan di asia tenggara seperti di Myanmar, Laos, Bangladesh, China, bahagian Utara Australia, Indonesia dan juga Malaysia, manakala pokok yang tumbuh di Malaysia ini merupakan antara yang terbaik kerana ianya menerima pencahayaan yang mencukupi selain kandungan nutrisi semulajadi yang tinggi di dalam tanah. Kajian yang dijalankan oleh beberapa buah universiti tempatan dan luar negara mendapati herba keladi tikus sangat berkesan bagi merawat beberapa jenis kanser ganas, termasuklah kanser payudara dan juga leukemnia.

Penggunaan herba keladi tikus tidak hanya digunakan untuk  merawat kanser sahaja, malah ia turut digunakan sebagai langkah pencegahan, terutama bagi mereka yang mempunyai sejarah keturuan penyakit ini. Penggunaan herba keladi tikus asli ini berkesan mengurangkan risiko serangan kanser berulang sehingga 93%.

Sacha inchi menyokong kondisi dan emosi pesakit manakala keladi tikus pula merawat sel kanser yang terjejas terus dari dalam sel.

Back to content