Kanser di Malaysia - kanser, tahap serta kaedah yang digunakan untuk merawatnya.

|
Kapsul Keladi Tikus Asli Malaysia mempunyai buku panduan di dalam setiap kotak, dapatkan keluaran terbaru melalui menu pembelian atau Whatsapp kami di HQ: 010-902 7915
Kapsul Keladi Tikus Asli Malaysia
Pengeluar Utama,
Go to content
Kanser Malaysia
Malaysia merupakan sebuah negara berbilang bangsa yang memiliki peningkatan infrastruktur kesihatan yang baik. Selepas kemerdekaan, corak penyakit berkaitan dengan gaya hidup juga telah mengalami perubahan, jangka hayat bagi kedua-dua jantina juga telah meningkat, daripada purata pada tahun 1957 adalah sekitar 56 tahun ke 72 pada tahun 2016 (bagi lelaki) manakala 58 tahun ke 72 tahun bagi wanita. Statistik dari tahun 2007 sehingga 2011 menunjukkan, jumlah pesakit kanser adalah 86.9 bagi lelaki dan 99.3 bagi wanita per 100,000 populasi. Kanser merupakan penyebab keempat kematian di Malaysia, dan pada tahun 2016 ia menyumbang kepada 12.6% kematian di hospital kerajaan dan 26.7% di hospital swasta, terdapat peningkatan trend dari tahun 2007 - 2016 dari 11.3% pada tahun 2007 ke 12.6% pada tahun 2016, walaupun terdapat penurunan kes kanser serviks diantara tahun 2012 - 2016 namun pada tahun sama juga Malaysia turut mencatat peningkatan kanser payudara dan kolorektal.

Terdapat beberapa gerakan mengenai kesedaran terhadap kanser telah dijalankan oleh kerajaan, namun kebanyakannya hanya tertumpu kepada barah tertentu sahaja yang menyebabkan kurangnya kesedaran terhadap keseluruhan gejala. Pemahaman mengenai kesedaran risiko serta gejala kanser seharusnya ditekankan secara menyeluruh di seluruh negara, termasuk variasi serta sifatnya, agar masyarakat dapat bertindak dengan segera supaya tidak berlaku kelewatan rawatan.

Mengikut data yang dikeluarkan oleh Cancer Research Malaysia, seramai 2 juta wanita telah didiagnos mengidap barah payudara di seluruh dunia setiap tahun, dan pada 30 tahun akan datang, jumlah wanita dari asia yang akan didiagnos mengidap kanser payudara akan meningkat sebanyak dua kali ganda berbanding jumlah yang ada hari ini, hal ini terjadi disebabkan oleh keturunan selain daripada gaya hidup yang kurang sihat, pengambilan makanan yang tinggi kalori dan kurang bersenam juga turuit menyumbang kepada peningkatan ini. Hari ni terdapat perubahan didalam mencegah kanser payudara dengan berkesan, umum mengetahui dengan pengambilan herba Keladi tikus setiap hari dapat mencegah serangan kanser pada individu berisiko sehingga 90% namun, fakta ini kurang diketahui oleh orang ramai disebabkan oleh kuirangnya pendedahan selain hasil kajian yang memerlukan masa untuk diedarkan kepada umum.


Keratan Utusan Malaysia, 17/8/1998. Kredit: Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang.Dari sudut sejarah, momogram merupakan kaedah yang paling berkesan bagi mengesan kanser payudara, kekerapan yang disyorkan bagi mereka yang berumur 50 tahun keatas adalah sekali setiap 2 tahun, namun terdapat pendekatan yang berbeza pada golongan wanita yang mempunyai risiko yang lebih tinggi, selain daripada perlu melakukan pemeriksaan pada usia yang lebih muda, mereka juga mungkin perlu menjalani proses pemeriksaan yang berbeza seperti imbasan CT dan lain-lain. Pada hari ini, Malaysia telah mengecapi kemajuan di dalam kaedah rawatan kanser, pemahaman terhadap perubahan genetik serta faktor penyebab kanser telah mewujudkan terapi yang berkesan bagi merawat penyakit menjalar ini. Kajian yang dilakukan terhadap herba seperti keladi tikus juga telah membuka dimensi baru bagi merawat pelbagai jenis kanser, penggunaan herba pelengkap ini yang digabungkan bersama dengan rawatan konvensional dilihat mampu meningkatkan lagi peluang pesakit untuk sembuh sepenuhnya daripada penyakit yang boleh membawa maut ini.

Keladi tikus rawat kanser
Tidak ramai yang mengetahui akan keberkesanan herba keladi tikus di dalam merawat kanser pada manusia, bermula dari digunakan oleh mereka yang tinggal di kawasan perkampungan, hari ini ianya merupakan salah satu daripada kaedah semulajadi utama yang digunakan bagi merawat kanser, terutamanya kanser tahap 3 dan 4, kepenggunaannya juga telah melepasi sempadan negara dan tidak lagii hanya tertumpu kepada masyarakat setempat semata-mata. Herba keladi tikus memiliki zat pertahanan yang unik, zat yang dikenali dengan Ribonsome Inactivating Protein ini merupakan antara faktor utama pengecutan kanser pada tubuh manusia. Kajian demi kajian, baik di dalam negara mahupun antarabangsa, telah mengakui akan kelebihan senyawaan ini, pusat pengajian seperti School of Medicine, Shenzhen serta Universiti Vita-Salute, Milan telah menjalankan kajian terhadap zat ini, ini termasuk Universiti Putra Malaysia serta Universiti Sains Malaysia, hasil; kajian mendapati zat anti kanser yang terdapat pada tumbuhan jenis talas ini mampu merawat kanser terus dari akar sel.

Secara umumnya, semakin awal barah itu dirawat, semakin tinggi peluang pesakit untuk sembuh. Kawal pemakanan dan amalkan ubat yang mengandungi khasiat anti kanser mampu meningkatkan lagi peluang untuk pesakit sembuh sepenuhnya daripada penyakit yang boleh membawa maut ini. Semakin lambat tindakan diambil akan menyebabkan semakin jauh sel kanser boleh merebak, dan apabila sudah mencapai tahap ini, sudah tidak banyak yang boleh diusahakan lagi.

Back to content